Hur byter man webbhotell på enklast möjliga sätt?


Vad är webbhotell? Bra webbhotell Billigt webbhotell Egen domän Köpa domän
Gratis domän Gratis webbhotell Egen hemsida gratis Linux eller Windows webbhotell Domänparkering
Domännamn å ä ö Webbhotell porr Webbhotell återförsäljare Byta webbhotell Bästa webbhotell
Webbhotell blogg Lediga domännamn Svenska webbhotell Webbhotell Wordpress Hemsidor mallar gratis
Subdomän Billiga domäner Webbhotell test Välja webbhotell Webbhotell jämförelse
Domänregistrering Stabilt webbhotell Registrera domännamn Webbhotell företag Vem äger domänen
Domäner till salu Gratis .se domän Webbhotell Joomla Webbhotell PHPAtt byta webbhotell är definitivt ingenting som är omöjligt men det kan absolut vara lite tricksigt och kräver kunskap och planering. Innan du väljer ett nytt webbhotell bör du fundera över vad det var som var dåligt med det gamla. Naturligtvis måste du sedan hitta en ny webbhost där dessa problem inte existerar.


Frågor som bör fungera och som ofta irriterar kunder och får dem att lägga benen på ryggen och byta tjänst är:

 • Villkoren. Vad får man lägga upp på webbhotellet? Tillåter de inte mp3:or eller vuxet material? Deras policy måste såklart passa dig.
 • Hur lång bindningstid har de? Väldigt många webbhotell kräver att man sajnar upp sig för ett helt år i taget. Det kan kännas väl saftigt ibland.
 • Hur funkar supporten? Kan man nå dem enkelt, när har de öppet och hur lång tid tar det att få svar? Sist men inte minst, hur tillfredsställande är svaret? Om det blir problem krävs en pålitlig support, annars kan hela din verksamhet vara i fara.
 • Är tjänstens upptid bra eller ligger den ofta nere?
 • Hur fungerar det med trafiken? Blir ditt konto nedstängt för att du genererar för mycket trafik trots att webbhotellet påstår att de tillåter obegränsad sådan? Detta är kanske en av de allra mest irriterande faktorerna.


  Det första du ska göra när du registrerat dig för ett nytt webbhotell är att ta backup på alla dina filer som låg under den gamla hosten. Detta gör du enklast genom att logga in på ditt FTP-konto med ett FTP-program och ladda ner alla filer till din hårddisk.

  När detta är gjort laddar du bara upp alltihop till ditt nya webbhotell. Passa på att slänga lite filer som du inte använder längre när du ändå håller på. Gå sedan in och testa din hemsida så att alla funktioner fortfarande fungerar och ser bra ut. Titta även efter så att texten ser okej ut så att den nya tjänsten inte har problem med att visa specialtecken eller liknande.

  Nästa steg är att göra nya e-postkonton. Dessa kommer dock inte att vara aktiva förrän din domän pekar på din nya server. Det är därför det är så viktigt att ha kvar det gamla webbhotellet ända tills allting funkar ordentligt på det nya. Kolla upp vad du hade för e-postalias och vart de pekade och gör samma sak på det nya kontot.

  Om det går, försök göra den sista flytten under en tid då du normalt inte har så mycket trafik på dina webbplatser, t.ex. semester eller helg. Det allra sista du ska göra är att peka domännamnet mot den nya servern, dvs. byta DNS som står för Domain Name System. Om du inte kan göra det själv, kontakta företaget som du registrerat domänen hos och be dem peka om domänen. Då du redan har alla filer och allting klart på den nya servern kommer det inte att bli mycket till driftstopp när ompekningen sker.

  Behåll det gamla webbhotellet i åtminstone en månad efter övergången. På så sätt kan du vara säker på att alla e-postkonton och ompekningar fungerar. Dessutom är det bra att ha det gamla webbhotellet som en backup ifall ompekningen mot förmodan skulle strula.

  Sen kan du äntligen säga upp det gamla webbhotellet.