Domänparkering, ägare av domännamn, flytta domäner


Vad är webbhotell? Bra webbhotell Billigt webbhotell Egen domän Köpa domän
Gratis domän Gratis webbhotell Egen hemsida gratis Linux eller Windows webbhotell Domänparkering
Domännamn å ä ö Webbhotell porr Webbhotell återförsäljare Byta webbhotell Bästa webbhotell
Webbhotell blogg Lediga domännamn Svenska webbhotell Webbhotell Wordpress Hemsidor mallar gratis
Subdomän Billiga domäner Webbhotell test Välja webbhotell Webbhotell jämförelse
Domänregistrering Stabilt webbhotell Registrera domännamn Webbhotell företag Vem äger domänen
Domäner till salu Gratis .se domän Webbhotell Joomla Webbhotell PHPVad är domänparkering?

Domänparkering är när man registrerar ett domännamn utan att ha för avsikt att använda det just nu. Man kanske planerar att sälja det vidare senare till någon som vill ha det eller så tror man att man kommer att få användning för det i framtiden och vill paxa det så att man inte går miste om det. Man kan lägga upp annonser på parkerade domäner men då måste de vara välbesökta för att det ska löna sig.


Vem äger ett domännamn?

Kan man ta reda på vem som äger ett domännamn? Ja, ibland. Ägaren av ett domännamn hittar man i informationen som kallas för whois. Du kan söka på vem som äger en internationell domän här:
Joker.com - Skriv bara in namnet i ”whois search” så kommer informationen upp. Vill du kolla upp ett svenskt domännamn, gå till Loopia och skriv in domänen i sökrutan. Du kommer att få upp ett meddelande om att domänen är upptagen. Precis intill domännamnet finns en länk med whois. Klicka på den för att få reda på vem som äger domänen. Om du inte får upp någon information så beror det på att ägaren har begärt att få vara hemlig.
Genom whois brukar man också kunna få reda på vilket webbhotell som domänen är registrerad hos.


Hur flyttar man ett domännamn från ett webbhotell till ett annat?

Om du av någon anledning inte är nöjd med ditt webbhotell p.g.a att det är för dyrt eller liknande så går det, med lite jobb, att flytta domänen till ett nytt webbhotell. De allra flesta webbhotell har en speciell avdelning som heter Domain Transfer och det är denna du ska gå till. Det här brukar gå till lite olika beroende på vilken registrar du använder men i regel brukar man kunna göra så att man går till den nya registraren. Där väljer man som sagt Domain Transfer och skriver in domännamnet. Du betalar sedan avgiften. Det här skiljer sig lite från webbhotell till webbhotell men om de är schyssta betalar man bara årsavgiften direkt eller eventuellt en minimal summa. Sedan brukar man bli ombedd att skaffa en kod eller någon annan form av bevis från sin gamla registrar. Det här brukar även kundtjänst kunna hjälpa till med. Om flytten av någon anledning inte går igenom ska du se till att få tillbaka pengarna du lade ut för förflyttningen. Att flytta ett domännamn kan ta upptill tre dagar.

Förnya ditt domännamn

Glöm för guds skull inte att förnya dina domännamn! När det väl går ut brukar man kunna ta tillbaka det till normalpris inom en månad men sedan kan det gå in i en fas då det värderas av registraren och då kan det bli väldigt dyrt att köpa tillbaka det. På amerikanska webbhotell kan man ofta ställa in domännamnen och webbhotellet på ”auto-renewal”. Då dras pengarna direkt från ditt kreditkort eller PayPal utan att du behöver göra någonting och du slipper oroa dig för att glömma betala. Detta brukar dock vara förinställt så om du inte vill ha auto-renewal, se till att kryssa ur den rutan!