Hur får man en subdomän och vad är det?


Vad är webbhotell? Bra webbhotell Billigt webbhotell Egen domän Köpa domän
Gratis domän Gratis webbhotell Egen hemsida gratis Linux eller Windows webbhotell Domänparkering
Domännamn å ä ö Webbhotell porr Webbhotell återförsäljare Byta webbhotell Bästa webbhotell
Webbhotell blogg Lediga domännamn Svenska webbhotell Webbhotell Wordpress Hemsidor mallar gratis
Subdomän Billiga domäner Webbhotell test Välja webbhotell Webbhotell jämförelse
Domänregistrering Stabilt webbhotell Registrera domännamn Webbhotell företag Vem äger domänen
Domäner till salu Gratis .se domän Webbhotell Joomla Webbhotell PHPSubdomäner är bra att ha och innan du beställer ett webbhotell bör du kontrollera så att du kan ha många eller helst obegränsade subdomäner på ditt konto, knutet till din huvuddomän.

En subdomän är lite längre än ett vanligt domännamn och är en sorts expanderad version av detta. De kan till exempel se ut så här: http://subdoman.example.com där subdoman är det extra tillägget till huvuddomänen example.com. Om man har en blogg är det vanligt att den får en egen subdomän, till exempel: http://blogg.example.com .

Det är oftast lätt att skapa en subdomän. Gå bara in på ditt konto hos webbhotellet och klicka dig fram till rätt avdelning (det kan vara väldigt olika beroende på webbhotell). Skapa sedan en ny subdomän med det ord du vill använda för den och peka mot en mapp på ditt konto (till exempel mappen ”blogg”).

Det som kommer att hända är att även mappens namn kommer att bli giltigt som adress: http://www.example.com/mappensnamn . Låt oss säga att du redan hade mappen med allt material innan du bestämde dig för att göra en subdomän av det hela. När du fixat subdomänen kanske du vill att Google ska tolka subdomänen som den nya permanenta platsen där materialet ligger samt att nya besökare automatiskt ska bli förflyttade från den tidigare mappadressen till den nya subdomänen. Då kan du behöva skapa en .htaccess-fil. Det är en fil som inte har något namn, den har bara ett filnamn, nämligen ”htaccess”.

Hos One.com kan du få obegränsat antal subdomäner.


Gör en .htaccess till subdomänen

För att den tidigare vägen till ditt material (en blogg eller vad som helst) ska ”flyttas” till subdomänen behöver vi en .htaccess-fil. Gör så här:

Öppna Notepad (eller Anteckningar på svenska) och spara ett dokument som ”.htaccess” (ja, med ”-tecknen och allt). Om inte det fungerar utan filen blir en .txt-fil i alla fall, ladda då upp den på en server med ett FTP-program. Då filen ligger där tar du helt enkelt bort .txt-tillägget. Ladda sedan ner filen igen till datorn. För att öppna filen kan du dra den till ett tomt dokument i Anteckningar. Det här är vad du ska skriva i .htaccess-filen för att undermappen ska pekas om till subdomänen:


Options +FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteBase / Redirect 301 /undermapp http://subdoman.example.com


Spara sedan och ladda upp på servern igen.