Att välja webbhotell


Vad är webbhotell? Bra webbhotell Billigt webbhotell Egen domän Köpa domän
Gratis domän Gratis webbhotell Egen hemsida gratis Linux eller Windows webbhotell Domänparkering
Domännamn å ä ö Webbhotell porr Webbhotell återförsäljare Byta webbhotell Bästa webbhotell
Webbhotell blogg Lediga domännamn Svenska webbhotell Webbhotell Wordpress Hemsidor mallar gratis
Subdomän Billiga domäner Webbhotell test Välja webbhotell Webbhotell jämförelse
Domänregistrering Stabilt webbhotell Registrera domännamn Webbhotell företag Vem äger domänen
Domäner till salu Gratis .se domän Webbhotell Joomla Webbhotell PHPVad ska man tänka på när man ska välja webbhotell? Och hur ska man över huvud taget kunna välja när det är världens största djungel därute och många företag är rent av dåliga? Att välja fel webbhotell är inte kul – man märker rätt snart om man gjort en miss men då kanske man bundit upp sig för ett år. Inte bra. Därför har vi här försökt sammanställa en guide till hur du ska tänka i denna komplicerade men ack så viktiga situation.

Är priset det viktigaste? Svar: Nej. Missen många gör är att de låter snålheten bedra visheten. De låter priset styra valet av webbhotell. Tänk i stället efter vad som är prisvärt och vad du behöver. Men kanske ännu viktigare: Vad du kommer att behöva i framtiden. I den här guiden är det oundvikligt att vi delar med oss av några av våra egna, högst personliga åsikter men som experter på webbhotell vill vi ändå tala om vad just vi tycker är viktigt att leta efter i ett bra webbhotell. Har du dessutom ett företag kan du dra av dessa kostnader på skatten. Nästan alla företag idag behöver ju en hemsida. Många företag väljer Loopia då det har allt man kan tänka sig.


Viktiga faktorer när man ska välja webbhotell

De enligt oss viktigaste sakerna hos ett webbhotell är: Utrymmet du får på servern, trafik du kan använda per månad (alltså de antal megabyte eller gigabyte som besökarna av dina hemsidor ”gör av med”), plattform (Windows eller Linux), antalet databaser och deras storlek, hur många domäner och subdomäner man kan ha under sitt konto och sist men inte minst det årliga priset.

Vilka toppdomäner man tillåts registrera (.se, .com osv.) är också oerhört viktigt men beror på vad du som användare behöver. Saker som inte är speciellt viktiga är: Bloggplattformar som ligger direkt på webbhotellet, gästböcker, fotoalbum, forum och andra script. Det är mycket viktigare att webbhotellet i sig är stabilt. Är du helt grön så be eller t.o.m. betala en släkting eller vän för att hjälpa dig att sätta upp en Wordpress-blogg eller ett PHPBB-forum eller vad det nu är i stället för att låta sådana här saker vara avgörande när du väljer webbhotell. Nu går vi igenom de olika faktorerna var för sig och talar om varför de är viktiga samt vilken kapacitet man kan förvänta sig.

Utrymme på servern: Hur mycket utrymme behöver du? Ska du lägga upp stora hemsidor med mycket bilder, nedladdningsbara filer, mp3:or, filmer eller ska du använda ditt webbhotellutrymme som backup för lite olika filer? Då kan du behöva en hel del utrymme. 10 GB brukar vara nog för en normal användare, men som sagt, det beror på.

Trafik per månad: För en hemsida med normalt antal bilder och ett par tusen besökare per dag brukar 50 GB vara nog. Men lämna lite utrymme för att kunna expandera. Inget webbhotell kan i praktiken erbjuda fri trafik, man kan faktiskt bli avstängd eller debiterad extra från just de billigare webbhotellen som påstår detta.

Plattform: Ska du välja Windows eller Linux? Ja, det är frågan. Men vet du inte alls vad du behöver så välj Linux. PHP som kan köras på den plattformen är vanligare och det brukar också vara billigare. Då kan du t.ex. köra Wordpress och PHPBB som är två väldigt vanliga scriptbaserade verktyg. Windows väljer du om du vill kunna köra ASP.

Databaser: Det här är ett lurigt kapitel och det är på den här punkten det nästan är lättast att göra en tabbe när man ska välja webbhotell. Visst klarar man sig på bara en MySQL-databas eftersom man kan lägga upp underhierarkier. Men det är ändå bäst att kunna ha flera. 10 är i minsta laget men fungerar. Databasernas storlek sen. Ta reda på detta genom att lusläsa hemsidan för webbhotellet eller kontakta supporten. Några ynka megabyte räcker kanske inte till den senaste versionen av Wordpress medan man klarar sig utmärkt på 1 GB.

Domäner och subdomäner: Det här är en av de viktigaste faktorerna faktiskt. Den gäller alltså hur många domäner och subdomäner man kan ha under sitt konto. Räcker en enda domän? Tänk om du vill göra fler hemsidor, ska du då behöva forwarda domännamnen till en mapp eller subdomän till huvuddomänen? Det är dåligt ur sökmotoroptimeringssynpunkt och av flera andra skäl. Det här är en faktor man får väga mot priset, men tro oss, det är ofta man vill utöka även om det inte känns så just vid beställningsögonblicket. Visserligen kan man oftast uppgradera sitt konto men ibland får man då en dålig deal. Att få färre än 20 subdomäner är bara sunkigt. Helst ska det vara obegränsat antal.

Priset: Priset bör inte vara så lågt som möjligt. Som med allting annat letar vi efter kvalitet, stabilitet och prisvärdhet. Väg priset mot faktorerna som beskrivits ovan. Det kan också vara en god idé om du tar det billigaste alternativet att snegla på nästa nivå. Är den mycket dyrare? Man vet aldrig, du kanske vill uppgradera? Som en guide kan vi säga att om man vill ha den kvalitet som vi beskrivit ovan så kan man räkna med ett pris på mellan ca 700 – 1000 kr per år. För detta ska du kunna få ett schysst webbhotell, betala inte mycket mer än det om du inte vill ha extrem kapacitet.


Vi önskar dig lycka till nu när du ska ut i djungeln och välja webbhotell!